2013. október 8.

16. nap: Bázel, Tinguely-múzeum

Befejeződtek a nagyobb kirándulások, utazások, már csak Bázel város körbejárása maradt. Ugyan egy kisebb városnézést már csináltunk (erről bővebben itt), de a nagyobb része még kimaradt.
Kezdésként a Tinguely-múzeumot látogattuk meg, ami a Rajna partján áll, ott ahonnan mindig indultunk a Rajna úszásra.
Jean Tinguely egy svájci festő és szobrász volt. Munkásságára jellemző az igen elvont téma, mindenféle gépekből, alkatrészekből épített szobrokat. Alkotásai Svájc szerte ki vannak állítva, Bázelben pedig múzeumot hoztak létre. A gépek többsége mozgott, csattogott, zörgött, hol kerekek sora forgott, hol egy nagy kalapács ütött egy vasedényt.












Zilvinas Kempinas: Magnetic tape
A múzeumon belül volt egy szoba, amiben videoszalagok voltak kifeszítve, elég absztrakt hely volt, ha sokat nézte az ember már fájt tőle a feje. Amúgy több helyen is volt ennek a művésznek kiállítva néhány alkotása a múzeumban.





Videoszalag függöny, háttérben a Rajna, és a partja ahonnan mindig indultunk a Rajna úszásra.







F-1-es autó darabokban.

Ez még egy furcsa hely volt, szintén Kempinas műve. Kék és piros villanykörték lógtak a plafonról, amik forogtak egy alufólia karikában, amit fentről ventilátor mozgatott ide-oda, plusz a falon is alufólia volt.







Sétány a Rajna-parton.

A Tinguely-múzeum után következett egy modern absztrakt építmény, a Messe Basel Kiállítási Központ. Ez egy hatalmas épület, ami alá még a villamos is bemegy.











Predigerkirche





Bázelben is rengeteg ilyen kis szűk utca, illetve átjáró van.

Görkorcsolyával behajtani tilos.

Csendélet a városban.

Szökőkút kecskével.







Kivi az utcán.











A következő bejegyzésben jövök majd a többi bázeli képpel.

Nincsenek megjegyzések: